[Case Study] Dairy Shed In Singleton NSW

Are you a dairy owner looking to increase the milk production of your cows?

In this case study, our customer came to us with a well-established design brief for this dairy shed. There were numerous challenges unique to this project that were thoroughly considered.

Find out how we overcame these challenges and helped the end user gain an estimated 20% increase in milk yield.

Design Brief

The design brief for this dairy shed was relatively well established when we came into the project. The shape, size, and silhouette had been determined before our involvement.

The client had done a lot of personal research and had visited other dairies. They had already decided on the size of the buildings and roof pitch.

The purpose of this loafing barn would be to provide an area where they could rest and produce milk in a shady area after they had eaten in a nearby feeding shed.

The gains to the end user was an estimated 20% increase in milk yield and improved animal health.

Building Features

  • check
    36 metre span by 105 metre length
  • check
    An 18-degree roof pitch.
  • check
    An 800mm high concrete wall around the perimeter of the shed.
  • check
    Hot dipped galvanized columns.
  • check
    A large 1.2-metre wide ridge vent.
  • check
    A series of very large ceiling fans.
  • check
    Guttering to harvest rainwater.

Unique Project Requirements, Challenges And Our Solutions

Corrosive Environment

Dairy sheds are notorious for having a corrosive environment due to animal waste.

To solve this issue all the columns were hot dipped galvanised to withstand corrosion from a wet and corrosive environment.

Temperature Control

The temperature inside a dairy shed needs to be moderated. To solve this challenge we implemented a number of solutions:

  • An 18-degree roof pitch specifically to allow for natural ventilation
  • A large 1.2-metre wide ridge vent to allow the hot air to escape out the ridgeline.
  • A series of very large fans installed to create further natural ventilation and air movement.

Bedding Environment

A tilt panel was used to create the required bedding environment for the cows to rest on.

An 800mm high concrete panel was attached to the shed columns. This allowed for a 300mm layer of sawdust which the cows would rest on.

The Finished Result...

The sheds look great and the cows love them and they are milking very well, and once more we are very happy with the sheds. Thank you.

 - John Redgrove, Singleton NSW

Design Guide

Need help with your shed design?

DOWNLOAD YOUR FREE DESIGN GUIDE